Hond fotograferen

De uitdaging: Moeilijk te fotograferen honden

“Help! Mijn hond is niet fotogeniek!” “Een fotoshoot? Nee dat is niets voor mijn hond, want ….” Dit zijn zinnen die ik vaak hoor. En daarom wil ik er graag een blogje aan wagen. 

Het kan om veel verschillende redenen zijn, dat je hond “niet – fotogeniek” is. Bijvoorbeeld omdat deze snel angstig is in een onbekende omgeving, of bijvoorbeeld omdat stil zitten niet zijn hobby is of omdat hij niet los kan lopen. Maar ook bijvoorbeeld omdat het een hele donkere zwarte hond is, die zijn over het algemeen wat lastiger te fotograferen. Of jij hebt een hond wiens gezichtsuitdrukking gewoon niet altijd zegt “ik ben een Happy Doggy!”

Toch zijn ook die hondjes natuurlijk onderdeel van de familie en zou het toch geweldig mooi zijn om tóch een mooie foto te hebben. Daarom wil ik benadrukken, fotoshoots zijn écht niet alleen voor de fotogenieke honden. Je kunt mij altijd benaderen, en voorleggen waar je denkt tegenaan te lopen bij een fotoshoot, zodat we kunnen kijken of er toch niet een mogelijkheid is.
39220772_2079686715678400_6229475253936979968_o

Hoe houdt ik rekening met een “moeilijk te fotograferen hond”?

Door mijn ervaring met honden én als hondenfotograaf heb ik wel geleerd hoe ik in de meeste gevallen toch wel mooie platen kan schieten. Allereerst kijken we of de locatie aangepast kan worden aan de wensen van de hond (zoals een rustig prikkelarme omgeving, een vertrouwde omgeving, of desnoods in de eigen tuin). Is de hond bang voor vreemde mensen, dan pas ik mij graag aan. Met een zoom lens kan ik redelijk op afstand blijven en zorg ik dat mijn gedragingen rondom de hond aanpas.

Hondjes die moeite hebben met stilzitten kunnen we vaak wel wat motiveren met voer of speelgoed om toch net even die ene seconde op de juiste plek te blijven zitten. Vaak helpt het als er naast het baasje nog een andere helper aanwezig is. Honden die niet los kunnen, blijven ook gewoon aan de lijn, die in de nabewerking weggewerkt kan worden.

Wat vooral heel belangrijk is, is geduld. Met voldoende pauzes tussen door proberen we het zo leuk mogelijk te houden voor de hond, want het is belangrijk dat het een positieve ervaring is.

Hier zie wat voorbeelden, zoals Saartje het kleine terriertje, dat door een jarenlang verleden als broodfokteefje verschillende angsten buiten maar niet kon overwinnen. Maar in het water voelde ze zich vrij, dus zochten we een mooi ven waar ze even lekker zichzelf kon zijn met haar staartje en oortjes fier omhoog.  Het zelfde gold voor Labradormix Jimi, die niet op zijn gemak was met vreemde personen, maar wel ontzettend van het water houdt. Dus op een rustig tijdstip, hebben we prachtige actie foto’s in het water kunnen maken. En seniortje Tank, de jack russel bij de graffiti, die vanwege zijn leeftijd nogal doof is en daardoor moeilijk te “lokken” was voor een foto. Maar na wat dingen uitproberen kwam er toch zeker ook van hem een prachtig portret uit. Milo (senior jackrusseltje in de boom) gooide altijd zijn oren plat als er een camera in de buurt kwam, of een commando om te zitten bijvoorbeeld. Ook daar hebben we een hele serie aan leuke foto’s van kunnen maken. Mastino meisje Gaya had niet zoveel met stilzitten op commando, dan toch gewoon leuke ongedwonge foto’s ! En Nala, zeer donker en ze kon niet los van de lijn, maar daar zie je op de foto niets meer van.

32765938_2001006200213119_3064250219832016896_o

En lieve Blue natuurlijk. Hier zie je de orginele foto en de foto na de nabewerking:

62346526_2266142683699468_5910988396553043968_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s