De slipjacht

De slipjacht is rijk aan traditie en is afgeleid van de vossenjacht, zoals die vroeger in Engeland werd gehouden. Tijdens een slipjacht word er een reukspoor gevolgd door een meute honden, dat vooraf getrokken wordt door man en paard. Er wordt dus niet op dieren gejaagd. 

slipjacht13
De meute
De slipjacht is onlosmakend verbonden met een meute jachthonden. Zonder deze honden is een slipjacht niet mogelijk. Het zijn honden die hier speciaal voor gefokt worden. Ze mogen hun taak uitvoeren zoals die bedoelt is, en dat geeft deze honden erg veel voldoening.

Slipjacht7

slipjacht12

Jachtpaarden
Om de slipjacht op een aangename manier te kunnen volgen worden paarden gebruikt. Een goed jachtpaard moet beschikken over een goede gezondheid, een correcte bouw en sterk genoeg moet zijn om een ruiter te dragen door zowel licht als zwaar terrein.

De jacht

De sliptrekker zet een reukspoor uit dat door de jachthonden moet worden gevolgd. Deze zal steeds een route zoeken die niet alleen de honden bezig houdt, maar ook vooral een aantrekkelijke route vormt voor de volgers te paard. Denk aan  sloten, hekken, doorwaadbare waterpartijen, heggen, etc. De honden (de meute) zullen altijd op het spoor blijven. Aan het einde van de jachtdag is hun beloning: een koeienpens die ze samen mogen verscheuren.

slipjacht5

slipjacht15

Bron tekst: VeluweHunt.nl

Fotos: Gemaakt tijdens de jachten uitgevoerd door Slipjachtvereniging de Veluwe Hunt die gehouden worden in Waalre (iedere eerste zondag van januari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s