Noorse beauty: de Finse Lappenhond

1 van de winnaars van de winactie van Natuur & Dier was de mooie Mikah, een Finse lappenhond van 8 maanden oud.

We hadden een prachtige dag uitgekozen voor foto’s. Het herfstzonnetje scheen volop en het was niet koud.  Baasje van Mikah was ontzettend blij met de gewonnen prijs, want het is natuurlijk ook wel erg leuk om je hond een keer door de lens van iemand anders te zien. En wat deed Mikah het goed! Gewapend met een bak vol lekkers en piepspeeltjes gingen we aan de slag. Zitten op een bankje, rennend, even af liggen en blijven, ja zelfs poseren met een sjaal om lukte!

Mikah4_logo

Ik vind het altijd erg leuk om honden te ontmoeten van voor mij onbekende rassen (of bijzondere mixjes).  De Finse Lappenhond was ook nieuw voor mij, en Mikah heeft meteen een hele positieve indruk achter gelaten. Want naast ontzettend mooi was hij ook nog eens ontzettend leuk.

Mikah is gefokt door “Kennel van de Kruikenlappies” te Tilburg

Mikah1_logo

Dit zegt de FLVN (Finse Lappenhonden Vereniging Nederland) over het karakter:

“De Finse Lappenhond heeft een vriendelijke uitstraling. Is zeer verdraagzaam t.o.v. kinderen, schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ietwat eigenzinnig, zoals de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Ze kunnen prima overweg met andere huisdieren en passen zich ook gemakkelijk aan aan verschillende omstandigheden. Ze blaffen als ze opgewonden raken door spel, als ze iets interessants ontdekken of om te waarschuwen. Er is sprake van een latent jachtinstinct. Een instinct niet zozeer om prooi te vangen, maar te traceren, hoewel ze muizen als lekkere snack zien.

De Finse Lappenhond behoeft een zachte (belonen, prijzen) doch consequente opvoeding. Het is van nature een hond, die zijn omgeving in de ruimste zin van het woord wil ontdekken. Hun nieuwsgierigheid om prikkels die ze horen, zien en vooral ruiken (zeker in een nieuwe omgeving) te onderzoeken kan ertoe leiden dat de hond zelfstandig op pad gaat. De Finse Lappenhond is echter ook een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hun in de buurt wil zijn, waardoor ze bereid zijn zich te schikken in grenzen die worden gesteld. De kunst van het opvoeden van een Finse Lappenhond is de balans vinden tussen het de ruimte geven aan en het op tijd bijsturen van deze van nature sterk ontwikkelde nieuwsgierigheid. Ze leren snel en omdat ze graag willen samenwerken zijn ze makkelijk te trainen, zij het dat afwisseling nodig is anders zorgen ze zelf voor de gewenste variatie.

Bij het hoeden van de rendierkudde werkte de Finse Lappenhond op flinke afstand van zijn baas. Hij moest daarom zelf zijn taak “zien” en uitvoeren zonder daartoe een commando te krijgen. De Finse Lappenhond is daardoor zelfstandig, intelligent en een beetje eigenwijs.”

Mikah_Finse Lappenhond

Deze foto heeft het baasje laten afdrukken op steigerhout!

 

Uiteraard hoort er ook was sneeuw bij een Finse Lappenhond. Deze foto heb ik dan alvast bewerkt in winterse sferen, leuk voor een kerstkaart.

Mikah_winterLOGO

Een gedachte over “Noorse beauty: de Finse Lappenhond

 1. Hans verloop zegt:

  Beste fotografe. Allereerst moet ik zeggen dat de foto’s prachtig zijn.
  Wat je wellicht nog bij het verhaal zou kunnen vermelden dat Mikah gefokt is door kennel van de Kruikenlappies.
  Dus Mikah is in dit geval dicht bij huis gebleven. Een van zijn broers woont in Valkenburg en zijn zus is bij ons ( de fokker ) in tilburg gebleven.
  Het betreft ons eerste nestje en we zijn hier erg trots op.
  Vriendelijk groet
  Hans en Mirjam
  Kennel van de Kruikenlappies.
  Tilburg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s