Asielsnoetjes

Sinds 2009 ben ik vrijwillig hondenuitlaatster bij Dierenopvang de Doornakker in Eindhoven. Wat begon als een leuk idee om samen met mijn zus 1 zomerperiode daar te helpen, is uitgegroeid tot een hobby die we jaren later nog steeds met veel plezier doen

Als hondenuitlater maak je deel uit van een grote groep gemotiveerde mede vrijwilligers, die iedere dag weer hun beste beentje voor zetten om de honden een fijne dag te bezorgen. Bij dit dierenopvangcentrum is het zo dat de honden minimaal 3x per dag worden uitgelaten (eigenlijk 4 als je het eerste snelle poep en plas rondje mee telt).

Zo ziet een middagje bij het dierenasiel als vrijwillig hondenuitlater er uit:

Bij binnenkomst loop ik meteen naar het “uitlaatbord” want ik ben heel benieuwd wie van mijn vriendjes van vorige week misschien een nieuw huisje hebben gevonden en welke honden nieuw zijn binnen gekomen. Op het uitlaatbord vind je alle basis informatie over de honden (zoals naam, ras en gedrag) en streep je aan welke hond je mee uit wandelen neemt. Het is volle bak bij het asiel, wat betekent dat ik meerdere honden mee uit wandelen zal nemen, om beurten.

Hij zit er nog, mijn vriendje waarmee ik al meerdere keren ben gaan wandelen. Oscar, reu, sterk en vriendelijk. Ik streep zijn naam aan op het bord, pak mijn gele hesje (zodat het voor alle medebewoners in de buurt duidelijk is dat ik met een asielhond loop, zodat ze hier mee rekening kunnen houden) en loop naar zijn hok. Vrolijk als altijd word ik begroet. Oscar kent het ritueel inmiddels en gaat zitten zodat ik hem kan aanlijnen. Samen lopen we het buitengebied van Eindhoven in en genieten we van het zonnetje op onze koppies en met een stevige pas werken we aan onze conditie. Na een half uur lopen we tevreden terug naar het asiel, en uiteraard krijgt Oscar voor ik zijn hok weer uit stap nog een lekker koekje en een aai.

181A0975logo

Mijn volgende wandelvriendje is senior Tony. Dit heerlijke grijze snoetje zat me al vrolijk aan te kijken van achter de tralies. We maken kennis, en wij wil maar wat graag mee wandelen. In een  rustiger tempo maken we een mooi rondje langs de paarden en pauzeren even bij het bankje. Waar Tony geniet van wat gekroel en een flinke lading koekjes.

4.jpg

Terug gekomen bij het asiel, zie ik op het uitlaatbord dat Noa nog mee moet. Tijd voor actie! want mooie Noa heeft ontzettend veel energie en daardoor kan uitlaten nog wel eens een uitdaging zijn. Met haar doe ik tijdens onze wandeling wat oefeningen van de basis training, deze oefeningen worden door alle uitlaters op dezelfde manier gedaan en zorgen er voor dat de hond wat basis commando’s leert tijdens zijn of haar verblijf.  Met flink veel plezier werken we aan de Kijk en Af oefening. En laat ik haar snoepjes zoeken tussen het gras, als snuffelwerkje.

7.jpg

Zo ik heb al flink wat kilometertjes in de benen, even tijd voor wat ontspanning. Het is heerlijk weer dus tijd voor een poolparty! Dankzij een van onze vrijwilligsters hebben de honden bij de Doornakker beschikking over hun eigen buiten zwembad op het afgesloten buiten terrein. En ik kan geen hond blijer maken met een plonsdate dan Jumper! Terwijl Jumper lekker loopt te spetteren en te spelen, rust ik even uit en kijk ik weer terug op een hele leuke middag vol tevreden hondjes die genoten hebben van hun quality time!

8

Heb jij ook een middagje of ochtend vrij, en zou je die graag met de asielhonden spenderen? Hier vind je meer informatie: Vacature Dierenopvangcentrum de Doornakker: Vrijwillig Hondenuitlater

 

Editoral note: De honden benoemd in dit verhaal, heb ik leren kennen tijdens verschillende periodes. Oscar en Noa hebben inmiddels een fijn thuis gevonden. Tony is helaas ingeslapen nadat bleek dat hij een tumor had en Jumper verblijft momenteel wel nog in het asiel

 

 

 

Een gedachte over “Asielsnoetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s